Multitudo


Linkitin eilen Wikipedian artikkeliin käsitteestä “multitudo”. Lukiessani paremmin artikkelia alkoi huvittaa koko käsitteen kognitiivinen käsittämättömyys. Käsitteen määrittelyssähän pitäisi käyttää paremmin ymmärrettyjä, yksiselitteisempiä käsitteitä. Tai ehkä joku lukijani on viisaampi, haastan selittämään tämän käsitteen edes suhteellisen järkevästi.

Kognitiivinen käsittämättömyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin käyttökelvottomuus.

Käsite “multitude” on tietyissä pienissä radikaalipiireissä pätemisen väline. Tietyt sanat ovat sellaisia. Voit ottaa korkean statuksen käyttämällä näitä sanoja itsevarmasti, ja suhtautumalla ylimielisesti niihin jotka ovat epävarmoja tai eivät ymmärrä. Kaikki yleensä leikkivät mukana.

Jos sanan merkitys on sen käyttö, tällaisen taikasanan merkitys on meidän sisäpiiriläisten erottaminen teistä ulkopiiriläisistä. Sanalla ei tarvitse olla mitään kognitiivista sisältöä, mutta tietysti sillä on paljon konnotaatioita sellaisiin asioihin, joita meidän jengi pitää siisteinä.

En siis lähde tuomitsemaan tai vähättelemään tämänkään sanan käyttöä.  Se on varmasti aivan hyvä sana, kun pitää vähän  radikalisoida kirjallisuudenopiskelijoita heittelemään poliisia vappuna pulloilla tai jotain yhtä omituista. Teoreettisen syvyyden teeskentely kirvoittaa kuitenkin tämänkaltaista naljailua. Tai ehkä joku voisi kirjoittaa sellaisen Hardt&Negri&Virno for Dummies -kirjasen, joka valaisee asian tällaiselle tavalliselle tyhmälle ja sivistymättömälle matoselle.

Advertisements

  1. Sopisi varmaan paremmin kirjasarjaan Bluff your way ….
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: