Maistoin jäkälää


Maistoin jäkälää. Unohdin lajin, etsin sen tänne kun on taas aikaa nörttiyteen. Oli kunnia retkeillä oikean biologin seurassa, ja hän kertoi että muutaman näillä leveysasteilla runsaana kasvavan, syötävän jäkälälajin voimalla selviytyisi erämaassa hengissä. NATO oli kuulemma tutkinut asiaa. Jos tämä olisi aikanaan tiedetty, nälkävuodet olisivat jääneet vähemmän laihoiksi. Esimerkiksi pettuleivässähän on puuaineista, eikä ihminen hyödy mitään selluloosan vatsaan laittamisesta. Jäkälä ei ole selluloosaa, vaan sulaa kyllä mahassa ja vapauttaa energian käyttöön.

Jäkälä ei maistunut sinänsä pahalle, mutta ei sitä juuri syödäkään viitsi, jos ei joskus tule totista pakkoa. Osa jäkälistä on lievästi myrkyllisiä, joten laji pitää tunnistaa ennen maistamista.

Advertisements

  1. kattoratsastaja

    Muista etsiä se tieto oikeasta lajista.

  2. Niinkö huonosti asiat ovat? Pian luvassa. Esim. islanninjäkälä on syötävää, mutta maistamani laji ei ollut se.

  3. kattoratsastaja

    Puolet petäjäistä, jämät jäkäläistä.

  4. Mikko

    Laita ihmeessä linkit syötävistä lajeista. Eihän sitä koskaan tiedä milloin tämä länsimaiseksi yhteiskunnaksi nimitetty korttitalo romahtaa ja joutuu metsään etsimään syötävää.

  5. Biologi Olli Turunen vastasi tiedusteluuni, että ilman käsittelyä syötäviä ovat kuhmujäkälä ja napajäkälä. Keittämällä hirvenjäkälä. Että siitä vaan kasvikirja käteen ja kokeilemaan.




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: