Yleisradiosta


YLE:n rahanruinaukselle ei näytä olevan mitään rajaa, vaikka muut viettävät lamaa. Todellisuudessa YLE:n pitäisi pystyä perustelemaan, miksei se vain tekisi hallittua itsemurhaa, sillä Suomeen on kasvanut sukupolvi aikuisia, jotka eivät kyseisen puljun olemassaolon oikeutusta tajua. YLE ei ole mitenkään analoginen yleisesti sympatulle ja varsin toimivalle kirjastolaitokselle, vaan pikemminkin kyse on jyrkästä kontrastista.

Perusteluksi ei riitä, että YLE:n TV-kanavilla näytetään tylsiä dokumentteja ihmiseksi kasvamisen vaikeudesta, joita kukaan muu ei tuottaisi tai esittäisi. Kaupallisissa tieteeseen, kulttuuriin ja historiaan keskittyneissä kanavissa ei ole mitään vikaa. Radion suhteen Suomessa tietysti kävi ikävästi, kun taajuudet täyttyivätkin identtistä mölinää ja junttipoppia soittavista asemista. Asiantilalle voisi ehkä tehdä jotain. Ehkä YLE:n rahat voitaisiin jakaa tukena kunnianhimoisemmille asemille. Erilaisilta Kiss FM -tyylisiltä asemilta voisi kyllä takavarikoida taajuudet vaikkapa ympäristölainsäädännön perusteella.

YLE on nykyisellään kansakoulunopettajien ja pappispimittäjien viimeinen linnake. He kuuluvat valtiososialismiin, jossa alamaisiin voidaan kaataa oikeita mielipiteitä ja hyvää kulttuuria kuin vettä kukkaruukkuun. En tiedä onko sellaista käsitettä kuin institutionalisoitu kriittisyys, mutta se tarjoaisi hyvän työkalun väistyvän suomalaisen älymystön ja kulttuuriväen analysointiin.

Piraattipuolue tai joku sellainen voisi ottaa tuon mediamaksun vastustamisen asialistalleen, jos muut eivät uskalla. Tosin spontaani verokapinakin varmasti syntyy. Valtionyhtiöiden mustien autojen takapenkillä sikaria poltellessa ja konjakkia ryypiskellessä tuppaa unohtumaan, että verotus tulisi oikeuttaa yleisestä näkökulmasta hyväksyttävillä näkökohdilla. Kyse ei voi olla vain jonkin itseriittoisen entiteetin ruokkimisesta. Mutta Suomessahan katsotaan vieläkin, että yleisö saa palvella, yleisöä ei tarvitse palvella.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: