Pli selon pli


Musiikista kirjoittaminen on epäkiitollista paristakin eri syystä, joihin en jaksa mennä. Omalla kohdallani kynnys nousee, koska tunnen musiikkia niin pirstaleisesti: lähinnä sattumien kautta olen löytänyt tämän tai tuon teoksen, enkä siis pysty vertailemaan säveltäjiä, kausia tai tyylejä. En myöskään osaa lukea musiikkia, mistä suuri rajoite.

Rentoutumistarkoituksiin olen löytänyt Pierre Boulezin. Joku ajattelee, että tämä on taas sitä huumoriani: yhdistää nyt pahamaineinen kokeellisen musiikin tekijä sanaan rentoutuminen. Ja myönnän makuni epäsystemaattisuuden. Schönberg kuulostaa nerolta mutta ei iske minuun, Pendereckiä en siedä. Miksi sitten tämä?

Boulezin musiikki on hyvin kompleksista ja teknistä, kerroksia ja liikkuvia rakenteita – kuin rakennustyömaa seitsemästä neljään – ei ornamentteja tai esittävyyttä. Pelkän akateemisen modernismin lisäksi siinä kuuluvat läpi jazz ja etninen musiikki (kuten gamelan). Täytyy ehkä olla ekspertti ymmärtääkseen hänen sävellyksiään, mutta onneksi musiikkia ei ole pakko ymmärtää nauttiakseen siitä.

Boulezia ei heti luonnehtisi rentouttavaksi. Hänen teostensa rakenteet ovat vaikeita, eivätkä ne hivele Mozartiin ja Beatlesiin tottuneita korvia. Eivät ne kyllä korvia riivikään. Kokonaisuuksien hahmottaminen vaatii samanlaista pinnistelyä kuin vaikean asian käsittäminen, mutta musiikissa kaikki pinnistys voi myös raueta tyhjiin, palkkana ei olekaan mitään tulosta. Voi myös vain lipua äänien nyt-hetkessä, mutta silloin kokemus on kuin vuoristorata.

Selityksen tapainen: joskus rentoutuminen vaatii juuri monotonisesta tavanomaisuudesta irtautumista. Boulezin äänisfäärit ovat niin paljon jotain aivan muuta kuin työn, huvin, liikenteen ja sosiaalisuuden maailmojen äänet.

Boulez pakottaa keskittymään. Taustaäänenä musiikki tosiaan olisi lähinnä ärsyttävää. Rentoutumisessa olennaista on löytää kaiken arkisen sekamelskan keskeltä sellainen pakoton, luonteva keskittynyt tietoisuuden tila, josta ei ole pitkä matka synestesiaan.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: