Äänestäjän kuluttajansuoja


En ole varma, mitä tarkoitetaan sanonnalla joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön. Sillä kai opetetaan lapsia häviämään, mutta leikin säännöt pitää toki olla etukäteen tiedossa. (Olen nähnyt sellaistakin tulkitaan, että piestään nyt joku nakkikioskin jonossa, ja se pitäisi sitten tavallaan hyväksyä, kun on kerran siihen jonoon menty.)

Viime aikoina politiikkaan valittujen kieltäytyminen erilaisista luottamustehtävistä on puhuttanut. Vihreiden Tynkkysen kieltäytyminen puheenjohtajakisasta on ok, koska hänellä on jo asiantuntijatehtävä, jossa hän on varmasti parhaimmillaan. Useammin kuultu perustelu niin kisasta luopuruuteen kuin ministerinpestin jättämiseen ovat perhesyyt.

No perhesyythän kuulostavat sympaattiselta jokaisessa yksittäistapauksessa, mutta kun kuvio toistuu, se alkaa näyttää hyvin omituiselta. Politiikan huipputehtävät nimittäin eroavat olennaisella tavalla tavallisista työpaikoista. Kansahan valitsee tietyt hyviksi katsomansa henkilöt politiikkaan. Nämä henkilöt ovat asettuneet ehdolle luvaten kansalle hoitaa heidän asioitaan. Kansan mandaatin saatuaan he kuitenkin pian jo kieltäytyvät hoitamasta tehtäviään – kas kun on perhesyyt, ja puolue etsii jonkun muun hoitamaan niitä.

Pitäisikö äänestäjien kuluttajansuojan nimissä ryhtyä syrjimään perheellisiä tai sellaiseksi aikovia? “Ehdokas X, jos äänestään teitä edustajakseni, lupaatteko juuri te eikä joku toinen jota en ole äänestänyt, edustaa minua koko kauden ajan?”.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: