Kuinka Hitchens myrkyttää kaiken


Christopher Hitchensin kirjassa parasta on nimi. Jumala ei ole suuri – kuinka uskonto myrkyttää kaiken on kieltämättä iskevä. Tyylilaji on kuitenkin lähinnä sellainen, jota voi kuvata englannin sanalla rambling. Sekulaari ihminen ei saa kirjasta mitään uutta, niitä toisia se ei tietenkään tavoita. Yksityiskohdissa on paljon epäselvää, koska Hitchens pitää enemmän hyvästä jutusta kuin aatehistoriasta. Ja käännös on paikoitellen kamala hutaisu. Hitchens on uusateismin cheerleader, mutta epäilen tarvitaanko sellaista.

Tavallaan tällaisia pamfletteja motivoivan pahansisuisuuden ymmärtää kyllä. Kun Obama antoi puheessaan ymmärtää uskonnottomienkin olevan ihan kelvollisia amerikkalaisia, se oli melkein vallankumouksellinen teko Yhdysvaltojen poliittisen puheen historiassa. Sekularismi tarvitsee kuitenkin paremman julkisuusstrategian.

Perinteiset positivistit ja liberaalit/vasemmistolaiset ajattelivat, että uskonnon yhteiskunnallinen vaikutus hiipuu ajan myötä luonnostaan, kun tiede kehittyy tai kun valtasuhteet demokratisoituvat. Osin näin on käynyt, mutta ei kaikin osin, ja osin kehitys on mennyt takapakkia, mikä kertoo että positiivisesta ensimmäisen valistuksen ajattelusta puuttui olennaisia elementtejä.

Joku suomalainen kirkonmies totesi äskettäin laman ajavan ihmisiä takaisin kirkon pariin. En tiedä pitääkö tämä routa porsaan kotiin ajaa -idea paikkaansa, mutta kertoo kyllä siitä, että uskonnolle on edullista pitää elämä kurjana. Dawkinsin hehkutus sateenkaaren fysikaalisesta ihmeellisyydestä tai Hitchensin hehkutus kirjallisuuden iloista ei pysty kilpailemaan tällä alueella. En sitten tiedä mikä mielialalääkkeiden ja viagran vaikutus tulee olemaan.

Lisäys: jonkun Johanna Tukiaisen kokemukset eivät ole sen epäaidompia kuin ev-lut-pappienkaan. Jostain syystä jälkimmäisiin tulee kuitenkin suhtautua suurella kunnioituksella, kun Tukiaiselle taas on sosiaalisesti hyväksyttävää naureskella. Asian pitäisi kai olla toisin päin, jos ajatellaan, että heikompia ei saa kiusata ja että vallanpitäjiä saa arvostella tiukemmin kriteerein.

Advertisements

  1. Markku

    Uskonnolle on todellakin edullista elämän pysyminen kurjana. Kuvottava esimerkki tästä oli eräs amerikanukrainalainen katolilainen uutisryhmäkirjoittaja, joka kehui Ernst Jungeria ja piti sotaa parempana kuin konsumerismia.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: