Pulliainen


Luin Erkki Pulliaisen muistelmat, “Elämää Susi-Pulliaisena”. Kirjallisesti kyse on hajanaisista teksteistä, jotka ovat osin hyvin kiinnostavia, mutta osin epäinformatiivisia. Friikeintä antia on mainoskuva 60-luvulta, jolla markkinoidaan Prof.PULLLIAISEN menetelmällä tuotetut MUNAT”. Julisteessa Pulliainen istuu vakavan näköisenä tuolissa kana sylissään. Se on nähtävä, mutta en löytänyt netistä.

Paljon saavuttaneen tiedemiehen, ay-aktiivin, poliitikon ja tietokirjailijan ei luulisi olevan katkera, mutta kirja on täynnä hämäräksi jäävää vihamielisyyttä lukemattomia, osin nimettyjä ja osin tuntemattomaksi jääviä vihollisia kohtaan. Leijonanosan saa oma puolue. Kun puoluetta perustettiin, Pulliainen ei päässyt sen pääideologiksi, ja Helsingin vihreät pitivät suurimman osan vallasta. Tämä johtaa muistelmista päällimmäiseksi mieleen jäävään kaunaan erityisesti Osmo Soininvaaraa kohtaan. Poliittisena historiana kirja ei kuitenkaan toimi. Tapahtumia, taustoja ja henkilösuhteita valaistaan lopulta vain heittojen ja syytösten muodossa (esim. “Soininvaara lähetettiin liberaaleista valtaamaan vihreät”). Tieteilijätaustastaan huolimatta Pulliainen ei osaa tai halua eritellä asioita, vaan tyytyy sekaviin, suggestiivisiin katkelmiin, joissa kelaa läpi elämänsä tapahtumia läpi.

Hyvä kuvaus suomalaisesta vihreästä liikkeestä puuttuu siis vieläkin – Vihreän liiton itse tilaama kirja on ok puoluehistoriikki, mutta kaukana siitä mitä toivoisi.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: